PANAS | MB Kedah hasut orang ramai ‘boikot’ portal MalaysiaKini

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor mengingatkan portal berita untuk tidak “memutar belit” kiasan mabuk yang digunakannya terhadap pemimpin MIC dan DAP berhubung isu perobohan kuil di negeri itu.

Ia susulan laporan yang memetik Sanusi sebagai berkata kepada pihak yang membangkitkan isu itu agar “janganlah minum hanya sebotol, mabuknya dua tiga botol” dan mencadangkan agar mereka tidak “mabuk todi populariti”.

Kenyataan Sanusi mencetuskan kemarahan beberapa ahli politik yang menyifatkannya memainkan stereotaip perkauman.

Dalam sidang media pada Isnin lalu, Sanusi menyasarkan portal berita seperti Malaysiakini dan Malaysian Insider (kini sudah tiada, digantikan dengan The Malaysian Insight) dan menggesa orang ramai tidak merujuknya untuk mendapatkan berita.

“Kalau petik Malaysiakini, rakyat Malaysia akan bertelagah sampai kiamat. Jangan ambil (rujuk) Malaysiakini.

“Kalau ada wartawan Malaysiakini (di sidang media ini), bertaubatlah.

“Malaysiakini, Malaysian Insider…kerja spin, berita yang betul semua jadi bengkok,” katanya, sambil menambah perbuatan “memutar belit berita” untuk manfaat tertentu sebagai berdosa.

Pemimpin PAS itu berkata demikian ketika mengulas pertelagahan sesetengah warganet selepas Exco Pemuda Umno Wan Muhammad Azri Wan Deris, lebih dikenali sebagai Papagomo, mengeluarkan kenyataan menggesa Sanusi memohon maaf terhadap kaum India berhubung kiasan itu.

BACA KENYATAAN PENUH MB KEDAH : MB Kedah dakwa perbesar isu roboh kuil Hindu sebagai ‘mabuk todi populariti’

“Saya tak layan netizen, (mereka) tidak mewakili pandangan yang sewajarnya. Saya rasa dia pun tak baca apa yang saya tulis (dalam kenyataan berkenaan perkara itu,” katanya lagi.

Dalam sidang media itu, Sanusi menjelaskan istilah “mabuk” digunakannya sebagai kiasan dan tidak berniat untuk menghina masyarakat India.

“Saya tak bermaksud nak hina semua orang India. Kalau ada orang kata Melayu rasuah, bukan semua makan rasuah…Sama dengan mabuk, bukan semua orang mabuk,” katanya yang menggesa mereka yang tidak memahami konteks kenyataannya agar belajar Bahasa Melayu.

“Kalau tak faham apa yang dinyatakan itu, saya fikir mereka perlu masuk semula kelas bahasa Melayu. Sebab bahasa Melayu ini penuh dengan kiasan dan bidalan.

“Sebagai contoh orang mabuk cinta, bukannya dia mabuk dan bercinta sebaliknya cuma ‘syok’ kepada cinta dan itulah juga yang dimaksudkan dengan mabuk populariti seperti saya nyatakan itu,” katanya lagi.

Pada 1 Dis lalu, Majlis Bandaraya Alor Setar merobohkan sebuah kuil Hindu di Taman Bersatu, Kuala Kedah yang dikatakan berusia 50 tahun dan didirikan di tanah milik kerajaan negeri. Tapak itu dilaporkan akan digunakan untuk membina gelanggang futsal.

Selain itu, tapak sebuah dewan silat dan lima kawasan pakir juga dirobohkan dalam operasi sama.

Berita Penuh: MalaysiaKini

COMMENTS