Muhyiddin tiada perancangan, sungguh menyedihkan

Di Malaysia apa bantuan diberi? Semua dibantu secara semborono. Tak kira yang berpendapatan tetap atau yang hilang sumber pendapatan. Begitu juga GKP berbentuk On Off. Itu pun hanya mampu menampung kehilangan pedapatan depa. Bukan bantuan berterusan untuk mereka terus membina hidup dan perniagaan. Ini baru contoh peniaga mikro.

Sebagai contoh, ada yang berniaga burger di tepi jalan, berniaga pasar malam. Penjaja kecil, pada hari biasa, mereka mungkin masuk dalam kategori M40. Depa boleh dapat pendapatan RM100-150 sehari. Depa mungkin dapat RM3-4 ribu sebulan. Boleh jadi income depa lebih banyak dari staf biasa kerajaan yang bergaji RM1600 yang masuk kategori B40.

Bila berlaku pandemic, kelompok ini menerima kesan lebih teruk dari staf kerajaan yang berpendapatan RM1600. Mereka tak boleh berniaga, perniagaan terpaksa ditutup, mereka hilang seluruh pendapatan. Lebih teruk mereka terpaksa membayar upah pekerja, sewa kedai dan liabiliti lain seperti pinjaman. Kat sinilah kegagalan kerajaan.

Bila pakej bantuan kerajaan tak bersasar yang hak sepatutnya dapat mereka tak dapat. Yang tak sepatutnya dapat hatta ada guru, pegawai kerajaan masuk kelompok M40 pun dapat. Kalau mereka sudah terima gaji bulanan, jadi apa kesan ekonomi mereka ketika pandemik.. Tidak ada, malah depa tak perlu bekerja dapat pulak bonus BPN dan BSH.

Inilah satu kesilapan. Wujudnya jurang antara dua kelompok ini yang berpendapatan sendiri dan berpendapatan tetap. Lebih teruk Muhyidin ulang kesilapan kedua bila memperkenalkan pakej prihatin ke 2 dgn suntikan fiskal RM10 billion, sedangakn jika bersasar, RM5 billion boleh dijimatkan bagi membantu mereka yang menganggur dan bekerja sendiri.

Dalam Islam adil itu ada dua makna, dalam Quran ada ketika disebut al-Adl dan ada ketika disebut al-Qisth, ada ketika maknanya sama al-Musawah (saksama) dan satu lagi at-Tawazun (keseimbangan). Itu sebabnya ulama memberikan tafsir adil itu

وَضْعُ الشَّيْءِ فِي مَحَلِّهِ Meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Ada ketika memberikan sesuatu dengan saksama dan bukan pada tempatnya, ia dah jadi zalim.. 🙂

Ipohmali

KERAJAAN PERLU SUSUN KEMBALI SEGMEN MASYARAKAT DAN EKONOMI..

Antara kesilapan besar kerajaan tebuk atap dalam menangani…

Posted by Ahmad Muslim Badawi Badawi on Wednesday, 4 November 2020

COMMENTS