Kem Umno berbelah bahagi dalam bacaan kali ke-3 hari ini

Menjelang undi belah behagi bacaan kali ketiga di Dewan Rakyat hari ini, para pemimpin dan Ahli Parlimen Umno menunjukkan perbezaan pendapat dan pendekatan di kalangan mereka.

Tengku Razaleigh Hamzah (Umno-Gua Musang) mengumumkan secara rasmi bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan tidak menolak kemungkinan membawa bersamanya beberapa MP Umno.

Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hassan pula menyatakan kesedihan beliau dengan apa yang berlaku dengan kerajaan yang ada dan penderitaan yang ditanggung oleh rakyat sekarang.

Yang menarik juga adalah kenyataan Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Puad Zarkashi yang berkata, slogan “no Anwar no DAP” yang diterima parti itu tidak semestinya relevan sepanjang masa kerana senario politik negara berubah-ubah.

Namun begitu, Setiausaha Agung Umno, Datuk Ahmad Maslan mengumumkan beliau akan menyokong Belanjawan 2021 dalam pengundian hari ini.

Dr Mahathir pula memberikan bayangan kerajaan PN akan jatuh hari ini melalui undi bacaan kali ketiga Belanjawan 2021.

Beliau berkata demikian dalam sidang media bersama dengan Tengku Razaliegh Hamzah semalam.

Dewan Rakyat akan menentu Belanjawan 2021 diluluskan untuk bacaan terakhir iaitu bacaan kali ketiga hari ini.

Pakatan Harapan (PH) yang mempunyai bilang Ahli Parlimen paling ramai iaitu 91 anggota telah membuat keputusan akan menolaknya dengan undi belah bahagi.

Jika ia berjaya mendapat sokongan sekumpulan MP Umno dan Warisan, undi belah bahagi ini akan membuktikan kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen.

Mohamad Hassan dalam kenyataannya berkata, setelah 10 bulan berlalu semenjak Umno menyokong pembentukan kerajaan baru, namun politik bangsa Melayu dan Malaysia terus berantakan.

“Rakyat kebanyakan telah sangat bosan, muak dan jelik dengan pelbagai kenyataan, perlakuan dan pertembungan ahli politk bangsa Melayu terutamanya.

“Semua ini tidak menguntungkan bangsa. Semua ini meletakkan kedudukan bangsa Melayu pada kedudukan yang lemah dan tanpa haluan yang jelas,” kata pemimpin Umno yang dilihat bersih itu.

Bekas Ketua Pengarah Jasa, Dr Puad Zarkashi pula berkata, slogan “no Anwar no DAP” yang dilihat orang ramai berupa penegasan untuk menolak kerjasama Umno dengan Pakatan Harapan (PH) hanya digunakan beberapa pemimpin parti yang berjawatan dalam kerajaan Perikata Nasional (PN) sahaja.

Menurutnya pemimpin terbabit berpendirian begitu kerana mereka tidak mahu melihat kerajaan PN tumbang.

“Apakah mereka ini nasionalis dan agamawan tulen? Biar ahli dan rakyat menilai sama ada mereka hipokrit atau tulen.

“Maaf kalau kritikan ini keras dan pedas, tetapi saya tidak mohu menoleh ke belakang. Saya tidak apologatik dan takut dikecam.

“Nak marah marahlah. Saya yakin masih ramai yang bersetuju dengan saya tetapi mereka simpan di dalam hati,” katanya dalam satu hantaran di media sosial malam tadi.

Berita Penuh: MalaysiaDateline

COMMENTS