GEMPAR!!! Logo “Capal” rosakkan akidah umat Islam

Lama kelamaan lakaran capal ni akan merosakkkan akidah umat islam jika kita tak banteras dari awal.Sebabnya yang popularkan perkara ini adalah golong sesat brelwi.

Mengapa golongan Brelwi sering dilihat memakai lambang capal di kepala ? Seperti yang dimaklumi, Brelwi mendakwa itulah cara mereka memuliakan Rasulullah SAW. Iaitu dengan meletakkan capal dikepala. Tetapi hakikatnya ada sesuatu disebalik pemakaian begitu? Apa kata pemimpin ajaran Brelwi Hassan Reza Khan al-Brelwi berkenaan perkara ini :
جو سر پہ رکھنے کو مل جائے نعلِ پاک ِ حضور
تو پھر کہیں گے کہ ہاں تاجدار ہم بھی ہیں

“ Orang yang meletakkan di atas kepala capal Rasulullah SAW, dia akan mendapat kemuliaan Nabi Muhammad SAW. Jika begitu, bolehlah dikatakan bahawa kita adalah raja yang dimahkotakan dengan kehormatan “

Meneliti perbahasan mereka, orang yang mendapat kemuliaan nabi SAW tidak akan binasa hidupnya. Malah bebas dari segala dosa kecil mahupun dosa besar.

Inilah akidah yang dibawa oleh golongan Brelwi. Hari ini, pemakaian capal dikepala sudah menjadi trend/ kebiasaan masyarakat kita tanpa mereka tahu dari mana asal/tujuan sebenar ia diletakkan dikepala.

Memakai capal di kepala dengan iktikad sebegitu jelas menyeleweng dari akidah Ahlu Sunnah Wal Jama’ah. Allah al-Musta’an.

Sumber FB : Amir Fathy

Lama kelamaan lakaran capal ni akan merosakkkan akidah umat islam jika kita tak banteras dari awal.Sebabnya yang…

Posted by Maulana Muhammad Asri Yusoff on Wednesday, 18 November 2020

COMMENTS