Feri Langkawi mulakan operasi hari ini

ALOR STAR, 22 Nov — Jabatan Laut Malaysia (JLM) Wilayah Utara dengan kerjasama pengusaha feri akan membuka semula perkhidmatan feri ke Langkawi bagi laluan Kuala Perlis mulai hari ini.

Menurut kenyataan JLM semalam, langkah itu selaras dengan keputusan kerajaan yang menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kedah sekali gus membolehkan pergerakan rentas antara negeri yang bukan berstatus PKPB.

Perkhidmatan feri bagi laluan Pulau Langkawi-Kuala Perlis-Pulau Langkawi esok (Ahad) akan beroperasi dengan kekerapan satu trip setiap hala iaitu pada 10.30 pagi bagi perjalanan dari Pulau Langkawi ke Kuala Perlis dan pada 5 petang bagi perjalanan dari Kuala Perlis ke Pulau Langkawi.

“Kekerapan perjalanan feri di laluan ini akan ditambah kepada dua trip perjalanan pergi dan balik mulai Isnin 23 November 2020 iaitu pada 10.30 pagi dan 5.30 petang bagi laluan Pulau Langkawi ke Kuala Perlis dan 10 pagi serta 5 petang dari Kuala Perlis ke Pulau Langkawi,” menurut kenyataan itu.

Pada masa sama, mulai Isnin ini, perjalanan feri dari Kuala Kedah ke Pulau Langkawi akan beroperasi pada 10 pagi dan 5 petang, begitu juga dengan perjalanan dari Pulau Langkawi ke Kuala Kedah.

Jabatan itu memaklumkan perlaksanaan norma baharu dan prosedur operasi standard (SOP) yang terpakai serta diperketatkan di Terminal dan Jeti Penumpang masih dikekalkan, dan pengusaha feri perlu terus menguat kuasa norma baharu dan SOP yang ditetapkan bagi mengawal penyebaran Covid-19.

“JLM juga menyeru agar pengguna terminal/jeti dan penumpang feri agar terus mematuhi segala perintah dan arahan kerajaan serta tetap menerapkan norma-norma baharu dalam setiap kegiatan harian agar rantaian Covid 19 ini dapat diputuskan sepenuhnya,” katanya.

Sebelum ini, berikutan PKPB mulai 9 November lepas, JLM bersama pengusaha feri telah mengurangkan kekerapan perjalanan bagi laluan Pulau Langkawi-Kuala Perlis-Pulau Langkawi kepada satu trip sehala sahaja manakala perkhidmatan bagi laluan Pulau Langkawi-Kuala Kedah-Pulau Langkawi dihentikan sementara.

-— Bernama

COMMENTS