Parti Pejuang dan Muda dalam ‘ DILEMA ‘ Kematian

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) semalam menolak permohonan pendaftaran Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Parti Muda (Muda) semalam.

Dalam satu emel yang dilihat oleh Malaysiakni, ROS tidak menyatakan alasan mengapa mereka menolak permohonan oleh Muda yang diterajui oleh bekas menteri Syed Saddiq Syed Abd Rahman.

Pejuang pula adalah parti serpihan Bersatu yang diketuai oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Sementara itu, peguam parti Pejuang, Mior Nor Haidir Suhaimi yang mengesahkan penolakan pendaftaran part itu kepada media berkata ROS memaklumkan berhubung penolakan itu melalui surat yang diemel kepada Pejuang petang semalam.

Oleh itu, parti politik yang baru diwujudkan itu, hari ini menarik tindakan undang-undangnya terhadap kelewatan ROS dalam memutuskan status pendaftaran parti itu.

Mior berkata demikian selepas menghadiri pengurusan kes dalam kamar di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mariana Yahya pagi tadi.

Pada 10 Disember, Pejuang memohon semakan kehakiman untuk memaksa ROS membuat keputusan berhubung status pendaftaran parti itu.

Semakan itu untuk memohon perintah mandamus daripada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk meluluskan atau sebaliknya pendaftaran parti berkenaan secara rasmi sebagai parti politik di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Ia juga bertujuan mendapatkan deklarasi daripada mahkamah bahawa kegagalan ketua pengarah dan ROS untuk menjawab sebarang permohonan atau komunikasi bertulis adalah tidak munasabah dan mempunyai niat mala fide untuk melengah-lengahkan pendaftaran Pejuang.

Sumber Artikel

COMMENTS