Feri Langkawi-Kuala Perlis dihentikan, larangan rentas negeri

Laluan pergi dan balik feri Langkawi ke Kuala Perlis dihentikan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), berikutan larangan rentas negeri yang dikenakan kerajaan.

Jabatan Laut Malaysia Wilayah Selatan dalam satu kenyataan semalam berkata, laluan Feri Langkawi ke Kuala Kedah pula dikurangkan kepada satu perjalanan, berbanding enam perjalanan sebelum pelaksanaan PKP.

“Selain itu, laluan Feri Kuala Kedah ke Langkawi turut dikurangkan kepada satu perjalanan, berbanding tujuh perjalanan sebelum pelaksanaan PKP.

Berita Berkaitan |Hotel Andaman & Luxury Resort, Langkawi terbakar

“Laluan pergi dan balik Feri Lumut ke Pulau Pangkor pula dikurangkan kepada enam perjalanan berbanding 12 perjalanan sebelum pelaksanaan PKP,” menurut kenyataan itu mengenai perubahan pengoperasian dan jadual feri setakat 15 Jan.

Kenyataan itu turut memaklumkam pengurangan perjalanan pergi dan balik feri laluan Feri Marina Island ke Pulau Pangkor kepada tujuh perjalanan berbanding 13 perjalanan sebelum PKP.

“Bagi perjalanan pergi dan balik Feri Labuan ke Menumbok, dikurangkan kepada enam perjalanan berbanding lapan perjalanan sebelum pelaksanaan PKP.

Berita Isu semasa |Kes cabul : Ustaz Budak ‘mengganas’, berdepan 8 lagi dakwaan seksual

“Laluan Pelabuhan Klang ke Pulau Ketam dihentikan dalam tempoh PKP ini,” kata kenyataan itu.

Pengguna dinasihatkan untuk melayari laman sesawang feri https://www.langkawiferryline.com/ bagi laluan pergi dan balik Kuala Kedah ke Langkawi.

Isnin lepas, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam negeri – Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah – untuk tempoh 14 hari bermula Rabu (13 Jan) hingga 26 Jan.

Enam lagi negeri – Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan dilaksanakan PKP Bersyarat (PKPB) manakala PKP Pemulihan (PKPP) bagi Perlis serta Sarawak, untuk tempoh sama.

Berita Asal

COMMENTS