Ku Li bakal jadi PM jika darurat?

“Pertama Azmin Ali. Saya rasa Azmin membaca sejarah ketika beliau mengusulkan dalam mesyuarat Kabinet agar negara dikenakan perintah darurat.

“Ketika Tunku Abdul Rahman sebagai perdana menteri dahulu mencadangkan darurat, Tun Razak yang ketika itu timbalan perdana menteri dipilih sebagai ketua pentadbir negara semasa darurat bukan Tunku,” kata Zulqarnain yang mempunyai PhD dalam undang-undang.

Jadi, katanya, beliau tidak terkejut Azmin merancang untuk memungkinkan beliau dilantik menjadi PM semasa kerajaan darurat.

“Kalau di Selangor dia boleh buat, dia juga boleh buat di sini kerana beliau dianggap penjaga pintu istana,” katanya.

Nama kedua yang mungkin menjadi pilihan Tuanku adalah Tengku Razaleigh Hamzah, ahli parlimen Gua Musang yang dipanggil Tuanku untuk menghadap Baginda selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadap pada 13 Oktober lepas.

“Saya rasa Tuanku akan mempertimbangkan Tengku Razaleigh. Pertama kerana beliau bukan tokoh dominan dalam Umno, kedua umurnya sudah 84 dan yang ketiga dia ada darah raja.

“Dengan ciri-ciri ini, Ku Li akan bertindak bukan untuk kepentingan dirinya secara peribadi sebagaimana Muhyiddin yang akan dikatakan cuba untuk menjaga kepentingan dirinya.

“Dengan umur 84 tahun, Ku Li bukan mentadbir atas cita-cita politiknya. Dia juga bukan berwatak suka berperang,” kata Zulqarnain.

Berita Penuh : MalaysiaDateline

COMMENTS